Straatzand

Wat is straatzand?

Straatzand, ook wel zand voor zandbed genoemd, is zeer geschikt voor onder bestrating van bijvoorbeeld terrassen, wandelpaden en opritten. Het straatzand is gezeefd en hierdoor vrij van schelpjes, steentjes, leem en kleideeltjes. Door de grove korrelverdeling heeft straatzand een goede waterdoorlatendheid, belangrijk onder betegeling. Aan te bevelen is om een laagtedikte van zo’n 15-20 cm straatzand aan te brengen. Straatzand dient u, voor het te bestraten, af te reien en te verdichten, zodat de bestrating naderhand niet kan verzakken. Verdichten kunt u het beste doen met behulp van een trilplaat. Direct straatzand kopen? Klik onderaan de pagina op Bestel hier uw straatzand.

Straatzand kopen is bij ons mogelijk in big-bags, los gestort of blaastechniek. Tevens kunnen wij zand verplaatsen naar plaats van verwerking, zie hiervoor onze dienst zand kruien

Zand nodig voor aanvulling of ophoging, kies dan voor ophoogzand

Eigenschappen straatzand 

  • Straatzand wordt ook wel zand voor zandbed genoemd.
  • gewassen en gezeefd, bevat nauwelijks schelpjes, steentjes, leem en kleideeltjes;
  • gewicht: 1.500 kg per m³.
  • het laat zich gemakkelijk uitvlakken(afreien);
  • door grove structuur is dit zand goed waterdoorlatend;
  • Inklinking: circa 15%

Toepassing straatzand  

  • Het ophogen of aanleggen van wandelpaden, opritten, terrassen;
  • onder allerlei typen bestratingen.

Hoeveel straatzand heb ik nodig?

Onze zandproducten worden uitgedrukt in m(kubieke meters), ofwel lengte x breedte x hoogte. Om te achterhalen hoeveel zand u voor uw bestrating nodig heeft, rekent u eerst de lengte x breedte uit. De uitkomst geeft het aantal mweer. Vervolgens vermenigvuldigt u het aantal mmet de hoogte, om het aantal mte bepalen.

Let op, voor zand geldt dat door verdichting het zandbed compacter wordt (inklinken). Hierdoor heeft u 15% meer straatzand nodig dan in eerste instantie berekend.

Voorbeeld: uw tuin is 9 meter lang en 5 meter breed, het oppervlak bedraagt 9m x 5m = 45 m². Wanneer u besluit om 0,20 m hoog/dik zand aan te brengen, vermenigvuldigt u het oppervlak met 0,20 m. Het aantal m3, rekening houdend met inklinken door verdichting bedraagt dan 45m2 x 0,20 m x 1,15% = 10,35 mof Gebruik onze rekentool om de juiste hoeveelheid te berekenen.